Når maten er din medisin

Å ha cøliaki er ingen spøk, men heldigvis kan maten gjøre deg frisk! Men det koster..

Da Jacob fikk vite at han hadde fått cøliaki trøstet jeg ham med at han kunne holde seg frisk uten å måtte ta medisin, ingen piller eller sprøyter, bare riktig mat.

Og det er jo veldig heldig, det er bare det at den maten som han kan spise er ganske mye dyrere enn den maten alle vi andre kan spise.

Dette har ikke han merket noe særlig til tidligere, men nå, i 10 klasse løper alle ut i storefri og kjøper en pakke boller, eller noe annet for 10,- . For en pakke boller koster 10,- i butikken. Det nytter ikke for Jacob, han kan kjøpe en glutenfri bolle på baker Hansen til 40,- EN bolle!

Litt prisforskjell der altså.

Han får litt ekstra penger av meg for å kunne kjøpe en bolle i ny og ne, eller en baguette som er glutenfri, spesialsmurt så ingen smuler med gluten komme i nærheten.

Og vi er heldige som bor i Norge, med et helsesystem som er gratis, medisiner subsidiert, og ekstrautgifter dekket. Må vi ha medisiner fordi vi er kronisk syke får vi det på blå resept, og staten dekker mesteparten.

Når maten er medisinen din, og den maten er fordyret pga produksjonen av den maten er dyrere, da er det vel ganske riktig at du skal få støtte for å kunne spise den maten du tåler.

Det er nemlig gluten i veldig mange ting du kanskje ikke tenker på. Nesten alle ferdigsupper, gryter, sauser, kaker, boller, brød, middager og enkle løsninger er fulle av gluten. Mye må tilrettelegges, mye må planlegges og det koster ekstra hver dag. Alt en med cøliaki spiser må være glutenfritt, det er alvorlig hvis det er «bare litt» gluten. De tåler ikke litt gluten. De tåler ikke en smule!

Nå har regjeringen bestemt at støtten for de med glutenintoleranse skal kuttes, og at det skal reduseres kraftig den ekstrastøtten de med cøliaki får. De har nok ikke cøliaki i sin nære krets, det hjelper ikke at tilbudet har økt når prisen er like høy. Dette er ikke valgfritt for de som ikke tåler gluten, de MÅ holde seg unna det.

Det er ikke en motesak å ha cøliaki, det er en sykdom ingen ville velge å få.

Så nå får de med dårlig råd og fordyret kosthold enda dårligere råd, studenter med cøliaki bruke enda mer av studielånet sitt på mat, og kanskje spise dårligere, og bruke enda mer tid på å planlegge glutenfrie alternativer til brød, boller, pasta og matpakker.

Kjære regjering, vær så snill å se at maten er medisinen til disse menneskene, vi betaler skatt med glede, men da bør de som trenger det få støtte!

Jeg mener de bør beholde den støtten de har, det er like mye medisin selv om det er mat!

2 kommentarer

 1. Lene Krokfoss

  Hei, så godt skrevet og kjenner meg veldig igjen. Min datter fikk diagnosen cøliaki for 2 år siden, hun er nå 18 år. Det var spesielt i begynnelsen store utfordringer særlig når det gjalt det sosiale. Vennegjengen skal spise ute, bursdager med mat og kaker, som du skrev ikke bare å stikke over i butikken å kjøpe seg boller.
  Heldigvis går det mye bedre nå, selv om det er planlegging og mye å passe på når det gjelder mat.
  Prøver bake litt brød, men hun elsker havrebrødet til Baker Hansen som de baker torsdag, fredag og lørdag. Til frokost og ha med på skolen spiser hun ofte havrepannekaker, godt og mettende

  1. vibekesliv

   Takk for tilbakemelding :-) Så bra det går bedre og bedre, det er jo ikke så vanskelig når man har lært hva som er trygt og ikke. Har du oppskrift du vil dele på havrepannekaker? Eller andre ting jeg kan dele videre, kan du gjerne sende det til meg :-)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *